İlkyardım Eğitimi
İlk Yardım Eğitimi Kurs İçeriği nedir?
1) Genel İlkyardım Bilgileri
2) Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
3) Temel Yaşam Desteği
4) Kanamalarda İlkyardım
5) Yaralanmalarda İlkyardım
6) Yanık, Donma ve Sıcak Çarpmasında İlkyardım
7) Kırık, Çıkık Ve Burkulmalarda İlkyardım
8) Bilinç Bozukluklarında İlkyardım
9) Zehirlenmelerde İlkyardım
10) Hayvan Isırmalarında İlkyardım
11) Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
12) Boğulmalarda İlkyardım
13) Hasta/Yaralı Taşıma Teknikleri
Eğitim Süresi: 16 saat-2 Gün
İlkyardım Eğitimi Kurs İçeriğinde nelerden bahsediliyor?
Genel İlkyardım Bilgileri
Eğitimin bu ilk aşamasında, eğitimin sonraki aşamaları için gerekli olan alt yapıyı oluşturacak temel kavramlar ayrıntılı bir biçimde ele alınmaktadır. İlkyardımcı, hayat kurtarma zinciri ve yasal zorunluluklar bu bölümde işlenmektedir.
Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
İlkyardım uygulamalarını gerçekleştirmek için gerekli olan “Vücudu oluşturan sistemler ve görevleri” bu bölümde ele alınmaktadır. Ayrıca ilkyardımın en önemli kuralı olan kaza alanı, yaralı ve ilkyardımcı güvenliği de bu bölümün konusudur.
Temel Yaşam Desteği
Teorik ve uygulamalı eğitimden oluşan bu bölümde solunum ve kalp durması durumunda uygulanacak ilkyardım teknikleri uygulamalı bir biçimde anlatılmaktadır. Uygulama aşamasında bebek, çocuk ve yetişkin mankenler üzerinde katılımcılara bilinç kontrolü, havayolunun açıklığının sağlanması, solunumun değerlendirilmesi, suni solunum uygulaması, dolaşımın değerlendirilmesi ve gerekiyorsa kalp masajının nasıl uygulanacağı konularında pratik yaptırılmaktadır. Eğitimin bu bölümünde tüm katılımcılara teker teker uygulama şansı sağlanmaktadır.
Kanamalarda İlkyardım
Kazalar ve acil durumlarda en çok karşılaşılan vakalardan olan kanamalar bu bölümde ele alınmaktadır. Eğitimin öncelikli amacı kanamanın ciddiyetini değerlendirme ve gerekli müdahaleyi yapabilme becerisinin kazandırılmasıdır. Uygulama bölümünde ciddi bir kanamaya yapılabilecek müdahale yöntemleri için pratik yapılmaktadır. Amaç her katılımcının böylesi bir kanamaya ilkyardım müdahalesi yapabilecek düzeyde hazır olmasıdır.
Yaralanmalarda İlkyardım
Kanamalar konusunun devamı niteliğindeki bu konuda, farklı yaralanma bölgelerine uygulanacak farklı ilkyardım müdahaleleri işlenmektedir. Katılımcılar bu bölümde de ilkyardım malzemeleri ile uygulamalar yapmaktadırlar. Yaralanma çeşitlerinin değerlendirilmesi, yapılacak müdahaleyi değerlendirme anlamında çok önemli olduğundan bu bölümde ayrıntılı bir biçimde ele alınmaktadır.
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpmasında İlkyardım
Günlük yaşantıda sık karşılaştığımız yanık, sıcak çarpması ve özellikle afetlerde ve doğada gerçekleşen kazalarda karşımıza çıkabilen donma konusu bu bölümde ayrıntılı bir biçimde incelenmektedir. Bu vakalara ilkyardımın nasıl yapılacağı, ne gibi sıkıntılarla karşılaşılabileceği ve bunların ne şekilde çözülebileceği uygulamalarla anlatılmaktadır.
Kırık, Çıkık Ve Burkulmalarda İlkyardım
Kazalar ve acil durumlarda belki de en çok karşılaşılan vakalar olan kırık, çıkık ve burkulmalar çeşitleri, aralarındaki farklar ve her birine yapılacak müdahalelerle incelenmektedir. Yapılan uygulamalarda ciddi bir kırık vakası canlandırılmakta ve her katılımcının bu kırığa çevrede o an bulabileceği malzemeleri kullanarak direkt müdahale edebilmesi için gerekli beceri ve bilgi kazandırılmaktadır.
Bilinç Bozukluklarında İlkyardım
Bayılma, epilepsi, şeker düşmesi, koma ve göğüs ağrısı gibi bilinç bozukluklarına yapılacak ilkyardım müdahaleleri bu bölümde işlenmektedir. İlkyardımcı böylesi bir durumla karşılaştığı zaman nasıl bir değerlendirme yapabileceğini ve ilkyardım tekniklerini bu aşamada öğrenmektedir. Konu uygulamalarla pekiştirilmektedir.
Zehirlenmelerde İlkyardım
Zehirlenme de günlük yaşamda ve işyerlerinde sık karşılaşılan vakalardan biridir. Bu bölümde katılımcı zehirlenmeleri, nasıl korunması gerektiğini ve zehirlenmelerde izlenecek olan ilkyardım yöntemlerini öğrenmektedir.
Hayvan Isırmalarında İlkyardım
Hayvan ısırmaları, böcek sokmaları gibi çok karşılaşılan olaylar ve bunlara yönelik müdahale teknikleri bu bölümde ele alınmaktadır. Böyle bir ısırık veya sokma sonrası yapılacak ilkyardım teknikleri ayrıntılı bir biçimde ele alınmaktadır.
Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
İnsan yaşamı için son derece önemli olan göz, kulak ve burun gibi duyu organlarına yabancı cisimler kaçması durumunda yapılacak müdahaleleri içeren bu bölüm sonunda, katılımcıların ne tip durumlara müdahale edebileceklerini öğrenmeleri ve bu müdahaleyi gerçekleştirecek bilgi ve beceriyi edinmeleri hedeflenmektedir.
Boğulmalarda İlkyardım
Gaz veya sıvı kaynaklı boğulma olaylarındaki yaralılara müdahale teknikleri uygulamalı bir biçimde ele alınmakta, ilkyardımcı adaylarına bu tip vakalara ne şekilde müdahale etmeleri gerektiği öğretilmektedir.
Hasta/Yaralı Taşıma Teknikleri
İlkyardımın en önemli konularında biri de en çok hata yapılan yaralı taşıma konusudur. Bu bölümde, bir acil durumda kazazedenin ne zaman taşınması gerektiği ve eğer taşıması gerekiyorsa izlenecek olan ilkyardım yöntemleri ilkyardımcı adaylarına öğretilmektedir. Bir yaralanma anında çevrede bulunan malzemeleri kullanarak sedye yapma yöntemleri ve malzeme kullanmaksızın bir kazazedenin nasıl taşınması gerektiği uygulamalı olarak gösterilmektedir. Ülkemizde yanlış uygulamalarına çok sık rastlanılan, trafik kazası anında yaralının araç içinden çıkartılmasının hangi koşullarda gerektiği ve güvenli bir biçimde nasıl gerçekleştirileceği yöntemi uygulamalı olarak gösterilmekte , katılımcıların pratik yapması sağlanmaktadır.
İlk Yardım Eğitimleri ve Sertifikasyonu
Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardım eğitimleri ve ilk yardım eğitim sertifikası Etra Akademi ile ile hayat kurtarıyor.
Tüm işyerleri için yasa gereği zorunlu hale getirilmiş olan, ilk yardım eğitim sertifikasına sahip personel bulundurma yükümlülüğü tehlike sınıflarına göre en az aşağıdaki oranlarda belirlenmiştir.
Çok tehlikeli sınıfına dahil iş yerlerinde her 10 kişide en az 1 kişi.
Tehlikeli sınıfına dahil iş yerlerinde 15 kişide en az 1 kişi.
Az tehlikeli sınıfına dahil iş yerlerinde ise 20 kişide en az 1 kişi.
Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardım eğitim sertifikasına sahip olmak zorundadır.
Toplamda 16 saatlik sınıf/teorik ve uygulama eğitim aşamalarından oluşan eğitim programları, konusunda yetkin Etra Akademi tarafından yetkilendirilmiş firmalar tarafından uygulanmaktadır.
%90’ ın üzerinde başarı oranına sahip ilk yardım eğitim programları, işveren ve/veya katılımcıların ihtiyaçları doğrultusunda Etra Akademi veya uygun görülen ve mevzuata uygun farklı bir lokasyonda ( örneğin işyeri ) uygulanabilmektedir.
İlkyardım Güncelleme Eğitimi
Mevcut olan İlkyardımcı Kimlik Kartları 3 yıl geçerli olup bu sürenin sonunda belgenin tekrar kullanılabilmesi için ilkyardımcının 8 saatlik güncelleme eğitimine katılması zorunludur. 8 saat süren bu eğitimin sonunda tarafımızca yapılacak olan sınavda başarı gösterenlere tekrar 3 yıllık geçerliliği olan ilkyardımcı kimlik kartı verilmektedir.
Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED Eğitimi)
İlkyardım Yönetmeliğinde 27 Ağustos 2020 tarihinde değişiklik yapılarak tüm ilkyardım eğitimlerinin içeriğine OED (Otomatik Eksternal Defibrilatör) eğitimi dahil edilmiştir.
27 Ağustos 2020 tarihinden sonra Temel İlkyardım Eğitimi alan kişiler aynı zamanda OED (Otomatik Eksternal Defibrilatör) eğitimi de alarak OED (Otomatik Eksternal Defibrilatör) kullanım yetkisine sahip olacaktır.
Temel ilkyardım eğitimi sınavı içine OED sınavı da dahil edilmiş olup, kişiler tek sınav ile bu yetkiye sahip olabileceklerdir.
Daha önce ilkyardım eğitimi almış olan kişilerde Haziran 2022 tarihine kadar OED eğitimi almazlarsa ilkyardımcı sertifikalarının geçerliliği olmayacaktır. Sertifikanın geçerliliğini sürdürmek için OED eğitimi kaydınızı yaptırınız.
Neden İlk Yardım Sertifikası Alınmalı?
29.07.2015 tarih, 29429 sayılı resmi gazete’de yayınlanmış olan İlk Yardım Yönetmeliği gereği tüm işyerleri, yönetmelikte belirtilen oranlarda ilk yardım sertifikasına sahip personel çalıştırmakla yükümüdür.
İş yerlerinde meydana gelebilecek sağlık sorunlarında, ilk müdahale hayat kurtarıcı rol oynamaktadır. Ölüm ve kalıcı sakatlık riski, konusunda uzman ve yeter sayıda ilk yardım sertifikası sahibi personel sayesinde ilk müdahale ile önemli ölçüde azaltılabilmektedir.
İlk yardım eğitimi ve ilk yardım sertifikası, yalnızca işyerlerinde değil, ev içerisi dahil hayatın her alanında ihtiyaç duyabileceğimiz ve hayat kurtarıcı bir yardımcıdır.
Doğru ilk yardım eğitimi almış ve Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardım sertifikasına sahip olan kişiler, hem evde yaşanabilecek sağlık sorunlarında, hem işyerinde yaşanabilecek sağlık sorularında, hem de diğer alanlarda ihtiyacı olan kimselere ilk sağlık müdahalesinde bulunarak, aile bireyleri, yakınları, iş arkadaşları ve çevresindekiler için hayat kurtarıcı olabilirler. ilkyardım eğitimi